Hilde
Svae

galleri

«Duck and Cover» av Guttorm Nordø. Foto: Kulturbyrået Mesén

«Duck and Cover» av Guttorm Nordø. Foto: Kulturbyrået Mesén

«Duck and Cover» av Guttorm Nordø. Foto: Kulturbyrået Mesén

Nordø jobbet med street art før det var et begrep i Norge, og har utmerket seg med sine tegninger, collager, tidsskrifter og tekster. Hans arbeider har en personlig tilnærming til samfunnskritikken, med budskap om at livet ikke er en rett linje.

Guttorm Nordø har laget et nytt 6x2,5 meter stort verk på aluminiumsplater, hvor han blant annet bruker originale sjablonger fra 1983. Verkets tittel er hentet fra en amerikansk opplysningsfilm fra 1952, der man får klar beskjed om hva man skal gjøre når (ikke HVIS) atombombene faller over USA, nemlig DUCK AND COVER!

Nordø jobbet med street art før det var et begrep i Norge, og har utmerket seg med sine tegninger, collager, tidsskrifter og tekster. Hans arbeider har en personlig tilnærming til samfunnskritikken, med budskap om at livet ikke er en rett linje. Mens hans billedkunst er åpen for tolkning, har tekstene han skriver en god dose humor. Som en kunstner med et langt kunstnerskap bak seg, sitter han på verdifulle refleksjoner om det å være "innenfor" og "utenfor" kunstfeltet. Nordø har greid det kunststykke å skape et levebrød av sin virksomhet, ved å være høyt og lavt i kunstfeltet, og er aldri opptatt av å gjøre de "riktige" tingene.

Nordøs kunstneriske drivkraft har rot i en grunnleggende nysgjerrighet blandet med et særegent kritisk syn på kunstfeltet, og selv kaller han seg maksimalist. «Jeg har gjennom streker og impulser prøvd å nå inn til det helt primitive og ekspressive, det basalt barnlige og direkte,» sier Nordø. Han var også redaktør og utgiver av det internasjonale kunst- og Mail Art-tidsskriftet El Djarida på 1980- og 1990-tallet. ”Etterlatenskapene” fra sistnevnte virksomhet kan nå bli sett i en åpen samling på Nasjonalbiblioteket (Oslo), som heter Guttorm Nordøs arkiv av Mail Art 1983 – 2000, en gedigen samling bestående av rundt 9000 katalogiserte kunstverk, fanziner, musikk og objekter. Nordø har også vært aktiv som skribent og musiker 1979 – 2020.